Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Χλωρά κουκιά της άνοιξης

Πολλές συνταγές χαρακτηρίζουν μια εποχή του χρόνου και με τα αρώματα των υλικών τους δίνουν αξέχαστες γεύσεις που γίνονται εμπειρίες μιας ζωής.

Ένα πιάτο που μου έχει μείνει από τα παιδικά χρόνια και το έφτιαχνε η γιαγιά μου η Βασιλική μακαρίτισσα τώρα, αφού ξεπέρασε τον ένα αιώνα ζωής, είναι τα κουκιά που πάντα είχε στον κήπο της την άνοιξη.

Η πιο απλή υλοποίηση της συνταγής είναι: Κουκιά, μάραθος, κρεμμυδάκια, ελαιόλαδο, λεμόνι.

 Εγώ την εμπλουτίζω λίγο με λίγη πατάτα και αρακά που ταιριάζουν.

Υλικά:

  • 1 κιλο κουκιά χλωρά (μοιάζουν με τα φασολάκια)
  • 1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
  • 1 πιπεριά καυτερή κέρατο (αν σας αρέσουν τα καυτερά)
  • 1 κούπα αρακά (εδώ χρησιμοποιώ και κατεψυγμένο)
  • 1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
  • 2 κρεμμυδάκια χλωρά
  • 2 μέτριες πατάτες
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
Καθαρίζετε τα κουκιά κόβοντας τις άκρες και βγάζοντας τα νεύρα όπως στα φασολάκια και τα πλένετε. Προς το τέλος της εποχής τους μπορεί το εξωτερικό τους να είναι σκληρό, οπότε βγάζετε και χρησιμοποιείτε μόνο τους καρπούς και πετάτε το εξωτερικό.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κύβους. Καθαρίζετε και τα κρεμυδάκια.
Ψιλοκόβετε τώρα το ξερό κρεμμύδι και το βάζετε στην κατσαρόλα που είναι στην φωτιά με λίγο ελαιόλαδο να μαραθεί. Προαιρετικά βάζετε και την καυτερή πιπεριά.
Μετά τις πατάτες και τις ανακατεύετε για λίγο με το ξερό κρεμμύδι μέσα στο ελαιόλαδο.. Προσθέτετε τώρα τα κομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλλά δεν τα αφήνετε να ψηθούν πολύ και χάσουν φρεσκάδα, θα μπορούσατε να τα βάλετε και στο τέλος αν θέλετε πιο έντονη την φρεσκάδα τους.
Βάζετε τα κουκιά τον μάραθο, τον αρακά, αλάτι πιπέρι. 
Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει η πατάτα. 
Στο τέλος βάζετε λίγο έξτρα παρθένο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρετε με λεμόνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου